Verander jouw fight, flight of freeze reactie

In een moment van acuut gevaar is het misschien een logische reactie. Je bevriest, zoals een hert dat recht in de koplampen van een auto kijkt.Of je reageert woedend, waarom gebeurt dit, waarom mij? Maar wat schiet je ermee op? Je raakt misschien wat frustratie kwijt, verder lost het niet veel op…

Of loop je er zo snel je kunt van weg? Totaal de andere kant op, om het ‘gevaar’ niet in de ogen te hoeven kijken? Ontwijk je de situatie en ga je iets heel anders doen?

Hoe werkt dat voor jou?

Sneller en makkelijker inspelen op wat er gebeurt

Je kent de flight, fight of freeze reactie waarschijnlijk wel. Want daar hebben we het hier over. Het is die automatische reactie die je hebt op iets waar je ineens van schrikt of van in paniek raakt. Weet jij wat jouw ‘standaard’ reactie is? Bevries je? Ren je ervan weg? Of maakt het je heel boos?

Als je dat weet kun je daar namelijk sneller op inspelen om de situatie te veranderen. En kun je er minder van in paniek raken. Hoeft het je minder aan te vliegen, wat al een andere reactie uitlokt.

Anders reageren op je fight, flight of freeze-moment

Wil je anders gaan reageren op dit situaties, kijk dan eens naar de volgende stappen. En kijk wat werkt voor jou.

  1. Een andere reactie begint bij het herkennen van de situatie. Herken het moment waarop je in jouw ‘favoriete’ reactie schiet.
  2. Erkennen hoe je reageert is de tweede stap. Ah, ik doe het weer. Ja hoor, weer diezelfde reactie…
  3. Hoe zou het zijn om niet zoveel te vinden van wat er gebeurt. Je hoeft jezelf niet te veroordelen om wat je wel of niet doet. Niet te luisteren naar dat stemmetje in je hoofd dat er van alles van vindt.
    Wat als het alleen maar die situatie en die reactie is. Niet meer dan dat. Je kiest dan een meer neutrale reactie in eerste instantie.
  4. Wat zou reactie zijn die wel werkt op dit moment? Kom je dit vaker tegen? Wat deed je toen? En werkte dat, of wat zou je anders willen doen?
  5. Kijk eens wat er gebeurt als je inderdaad anders reageert. Wat gebeurt er dan? En hoe is dat voor jou?
  6. Geef jezelf de ruimte om te oefenen. Het hoeft niet in een keer perfect, al zegt dat stemmetje in je hoofd dat misschien. Wat als je steeds een stapje verder komt.

Achteraf analyseren helpt

Het bijzondere is dat je dit ook achteraf kunt analyseren en bekijken. Dat werkt juist. Gebruik het moment dan achteraf als een leermoment.

Je zit dan niet meer in de emotie of druk van dat moment, al kan je dat wel weer voelen als je eraan terugdenkt. Je kunt kijken naar hoe je reageerde en hoe je zou willen reageren. En wat je daarvan leert neem je mee naar een volgend leermoment. Want dat is het als je jezelf de ruimte geeft om te oefenen.

Jij en je bedrijf

Misschien vraag je je af wat je hiermee kunt als ondernemer. wij zien het zo: Wie jij bent, compleet met al je eigenschappen en kwaliteiten, neem je mee in je bedrijf.

Dus ook je favoriete freeze, fight, flight reactie kan je tegenkomen in hoe je met je klanten omgaat, of in de manier waarop je met je bedrijf bezig bent. Misschien vind je het lastig om de telefoon te pakken en die klant te bellen, of is de administratie van je bedrijf een uitdaging. Wat is dat voor jou? En hoe kan je het veranderen van je flight, fight of freeze-reactie toepassen in deze situaties?

Ook op het moment dat het niet zo lekker gaat in je bedrijf, is dit iets waar je naar kunt kijken. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bij OnResult helpen we je graag!

Dit bericht delen