Vakantie, tijd voor reflectie op je bedrijf

16 juli 2019 |

Ga je binnenkort op vakantie? Of ben je al terug? Blijf je dit jaar thuis, misschien wel omdat je bedrijf niet zo loopt zoals je gehoopt en verwacht had? Merk je al dat klanten door de vakantie minder goed bereikbaar zijn? Maak deze zomer eens tijd voor je bedrijf. En dan niet om voor je klanten te werken, maar eerder voor je bedrijf.

Reflecteer op je bedrijf

Wat ik daarmee bedoel? De zomer is een fijne tijd om eens te reflecteren op je klanten en je bedrijf. Eens stil te staan bij je bedrijf en je klanten.
Maak eens een overzicht van je klanten. Wie zijn zij? Maken ze je nog blij? Wie is jouw ideale klant eigenlijk ook alweer?
En wat bied je ze aan? Ben je daar nog blij mee? Past het nog bij je? Wat zou je anders willen?
Misschien heb je het afgelopen jaar wel iets heel nieuws geleerd en heb je dat nog niet echt toegepast in wat je je klanten aanbiedt.

Waarom een reflectie op je bedrijf?

Het is goed om even stil te staan bij wat je doet en voor wie je dat doet. En of dat nog wel bij jou past. Het is immers jouw bedrijf. Met deze reflectie breng je in kaart hoe je bedrijf ervoor staat, en vooral of je nog wel doet wat je wil doet. Vaak kom je dan tot verrassende inzichten, vooral omdat je er de tijd voor neemt om bij stil te staan. Even niet door te rennen in de dagelijkse dingen.

Reflectie tips

 1. Zorg ervoor dat je altijd een notitie kunt maken
  Ideeën komen altijd op de meest rare momenten, en vooral níet als je erop zit te wachten. Of achter je computer zit om die reflectie te maken. Zorg er daarom voor dat je altijd een notitie kunt maken of je daar nu een schrijfboekje of de notitiefunctie van je telefoon voor gebruikt. Juist op het moment dat het niet ‘hoeft’ zul je zien dat er een briljant idee tevoorschijn komt.
  Ook je spraakrecorder van je telefoon kan als notitieblok werken. Bijvoorbeeld als je onderweg bent of een wandeling maakt. Praat dan rustig tegen je telefoon. Niemand die daar van opkijkt mocht je iemand tegenkomen.
 2. Doe het denkwerk
  Reflecteren begint vaak met nadenken. Mijmeren. Wegdromen misschien wel. Wat is er nu echt gaande in je bedrijf? Wat zou je het liefste willen doen? En hoe kan je dat in je bedrijf inpassen? Niks mis met een tijdje wegdromen over wat je het liefst zou willen.
 3. Zoek een inspirerende plek
  Op welke plek kan jij het lekkerste wegdromen? Zoek een plek op die jou inspireert. Of het nu een koffietentje in de stad is  of een lange wandeling in de natuur. Als de  plek jou inspireert, helpt dat om de creativiteit te laten stromen.
 4. Neem de tijd
  Hou er rekening mee dat je niet in een keer een reflectie gemaakt hebt. Juist omdat ideeën vaak op onverwachte momenten komen.
  Trek er daarom voldoende tijd voor uit en verwacht niet meteen een kant en klaar eindresultaat.
 5. Doe wat werkt voor jou
  Het belangrijkste is wel dat je doet wat werkt voor jou. In je bedrijf en ook bij het maken van je reflectie.

Het resultaat

Oké je hebt een reflectie gemaakt, wat nu? Hoe je daar nu mee aan de slag kan gaan in je bedrijf,daarover schrijven we binnenkort een aparte blog. Want daarover kunnen we je ook veel vertellen. Neem eerst maar de tijd om je reflectie te maken.

Voor nu: Laat je verrassen door wat jouw reflectie je vertelt over je bedrijf, je klanten en over jou. Veel plezier daarmee.

Jeroen Veenstra

Jeroen Veenstra

Heb je een vraag dan mag je mij altijd persoonlijk mailen of bellen.
jeroen@onresult.nl | 06-53548109